Julen

Adventsljus som lyser. Kalenderluckor på glänt. Pepparkakor på faten. Och julklappar som slås in så där lite i hemlighet och läggs under glittrande granar. Julen närmar sig! Runt om i världen förbereder sig många miljarder människor för en högtid som liksom har lite extra av allt. Lite extra av ljus och värme. Lite extra av gemenskap. Lite extra av omtanke. Sådant som gör människor och världen gott. Och tänk, allt detta har sin början i en alldeles fantastisk berättelse om en liten bebis. Om Jesus, en världskändisbebis som föddes för över 2 000 år sedan! Utan berättelsen om hur Jesus föddes, ingen jul så som vi känner den idag.

I Barnens bästa bibel kan du läsa den berättelsen. Du kan läsa om när Jesusbarnet föddes, i ett stall i Betlehem. Du kan läsa om mamma Maria och extrapappa Josef. Du kan läsa om änglarna som sjöng i natten, och om herdarna på sin äng som var de första som hörde den glada nyheten att ett barn var fött. Du kan läsa om stjärnan som visade tre stjärntydare vägen fram till stallet. Och du kan läsa om hur kung Herodes med sin vrede tvingade den lilla familjen på flykt från Betlehem, hals över huvud mot Egypten. 

Det är en fin berättelse. Och väldigt spännande!

God jul!

Tipsrunda

Reflexvandring

Lite att fundera på

Svårordlista

Tipsrunda

Utmana dig själv och andra med en tipspromenad efter att ni läst berättelserna i Barnens bästa bibel om allt som hände när Jesus föddes.

Tipsrunda

Ladda ner PDF

Reflexvandring

Följ de glittrande stjärnorna i en egen skattjakt! Att ge sig ut på en reflexskattjakt kan vara ett mysigt nöje under julhelgerna. Med familjen, tillsammans med grannarna, eller varför inte på jullovsfritids. Ni får en chans att känna er som de vise männen som följer stjärnan fram till stallet i Betlehem.

Förberedelse

Häng ut en slinga med reflexer. Skapa mellanrum som gör att det tar en liten stund av letande att hitta nästa reflex. Lång eller kort slinga, svår eller lätt beror på sällskapet. Markera slutet på slingan med extra många reflexer, så där så att det glittrar extra mycket, gärna i olika färger– och lägg skatten ni förberett där. Skatten kan vara vad som helst som uppskattas av alla skattletare tillsammans. Se till att det finns ficklampor som funkar, och nog många så att alla som vill får chans att lysa med dem i reflexletandet.

 

Genomförande

Starta er skattjakt när det är mörkt ute. Ni kan varva vem som går först och lyser, så att alla får prova på, och det blir roligast om alla går tillsammans och får chans att upptäcka reflexerna samtidigt. Plocka med er reflexerna ni hittar, en efter en, om ni vet med er att ni inte går samma väg tillbaka och kan plocka med dem då. Och till sist – njut av skatten ni hittar!

 

Extra utmaning

En extra utmaning kan vara att låta några av eller kanske varje enskild reflex kopplas ihop med uppdrag som behöver genomföras innan reflexjakten går vidare. Några förslag:

 •  Sjung hela Blinka lilla stjärna stående på ett ben
 • Lek mörkerkurragömma i 10 minuter
 • Lös 5 gåtor
 • Lek tysta leken från den här reflexen till nästa
 • Slå en tärning, addera slagen och håll på så länge som behövs så att ni kommer till summan 100 – då får ni fortsätta vidare.
 • Bygg en snöstjärne-snögubbe/skapa en stor stjärna på marken med hjälp av kvistar, stenar och annat ni hittar runt där ni står.

 

Avrundning

Stjärnan över stallet i Betlehem visar att det har hänt något extra finns och viktigt precis där. På vägen hem efter reflexjakten kan ni ju filosofera tillsammans över vilka händelser som känts särskilt viktiga och bra i era egna liv, så värdefulla att ni skulle vilja sätta en stjärna över dem. När ni kommer in skulle ni till och med kunna rita händelserna ni pratat om, med en stjärna som lyser över dem!

Lite att fundera på

Det kan vara spännande att fundera lite extra kring allt det som berättas i berättelserna om Jesus födelse. Här kommer några frågor som start för gemensamt klurande.

 • Hur gick det till när du föddes?
 • Det ser rätt mysigt ut i stallet, eller hur? Vad tycker du är mysigt att göra? När känns det mysigt för dig?
 • En pytteliten bebis i ett enkelt och fattigt stall – och ändå kallas bebisen Jesus för kung. Hur hänger det ihop egentligen? Vilken slags kung verkar Jesus vara?
 • Änglarnas kommer med riktigt goda nyheter till herdarna på ängen. Vilka goda nyheter skulle du vilja att någon kom och berättade för dig?
 • De vise männen ger sig ut på en riktig äventyrsresa! Vilka äventyr skulle du vilja ge dig ut på?
 • Varför blir kung Herodes så arg när han får höra om att det fötts en ny kung tror du?
 • Känner du någon som har kommit som flykting till dit du bor?

Svårordslista

Var det något ord i texten du tyckte var svårt? Kolla om det finns förklarat i svårordslistan.

Skattskriva sig: att skriva in sig i ett lands register över alla som bor där och ska betala skatt.

Värdshus: en slags hotell

Krubba: hästarnas matplats i stallet, i krubban läggs deras hö.   

Frälsare: någon som hjälper och räddar andra.

Herde: en person som har som jobb att ta hand om får och andra djur som går ute och betar.

Vise män: personer som kunde tolka tecken som stjärnorna gav, och som läste och kunde mycket om många olika saker.

Herodes hov: alla de människor som jobbade under kung Herodes i hans palats.

Rökelse: en blandning av olika oljor och små delar av olika växter, som när den eldas sprider en god doft omkring sig.

Ursinnig: jättearg.

Att fly: att snabbt ta sig bort från något farligt, till exempel från ett land där det blir krig.