Läs tillsammans

”Du ska nu få höra en berättelse som berättats i många tusen år. Den handlar om mod, om vänskap och om svek. Det är en berättelse om människor som du och jag. Den är spännande, ibland är den otäck och många gånger fantastisk.” Så börjar Barnens Bästa Bibel.

Bibelns berättelser är inte alltid så enkla att förklara. De handlar ofta om svåra och stora känslor, som svek, hat och rädsla, men också om kärlek, vänskap och mod.

Bibelns berättelser kommer ur en muntlig berättartradition. De är helt enkelt skapade för att delas. Dela gärna upplevelsen och lässtunden tillsamman med barnet, för att fånga upp känslor och frågor.

”Barn vet att livet inte är ett glättigt ställe”

Barnens Bästa Bibel får barnen möta en hel del svåra texter, som Kain och Abel och Mose i vassen. Så här svara Sören Dalevi på varför de berättelserna behövs:

– En del barnbiblar har gjort misstaget att man velat försköna och förenkla vissa av berättelserna i tron att de på det sättet hjälper barnen, menar Sören. Barn strävar, liksom vuxna, efter att göra sin tillvaro begriplig och här fyller även svåra texter en funktion. Det handlar om att ta barnen på allvar, att ge dem livstolkande bilder även för tillvarons mörkare sidor. Astrid Lindgren formulerade det bra när hon sa: ”Barn måste få veta att livet också rymmer både sorg och ondska och nöd, att livet inte bara är ett litet glättigt ställe.” 

 

 

Att göra det förflutna närvarande

Bibelns berättelser är gamla – men de handlar om dig och mig.

I Marcus-Gunnars bilder blandas både dåtid och nutid. Som i bilden där Herodes skickar sina soldater efter Josef, Maria och den nyfödda Jesus. På bilden kan man hitta soldater från flera epoker i historien.

– Jag tänkte att här har jag en chans att visa att den här berättelsen också handlar om oss idag, säger Marcus-Gunnar. Att krig och förföljelse är en pågående historia.