Påsken

Påskveckan kallas ibland också för Stilla veckan, och inleds med Palmsöndagen, då Jesus rider in i Jerusalem.

Här finns hänvisning till vilka sidor som kan läsas ur Barnens Bästa Bibel, på respektive dag, samt underlag till samtalsfrågor.

Klicka på varje dag för att få lästips och för att få veta mer.

Lärare eller pedagog?

i

Minneskollen

Ladda ner PDF med förslag på pedagogiska verktyg och gruppövningar.

i

Det handlar om mig, det gäller nu

Ladda ner PDF med samtalsfrågor utifrån påskberättelsen

i

Vad hände egentligen på påsken

Ladda ner PDF med fakta och frågor som finns här på hemsida

Bakgrund

i

Bibelläsningsplan

För att få en bakgrund till det som hände Jesus, kan du får lästips i vår bibeläsningsplan.

Palmsöndagen

Skärtorsdagen

Långfredagen

Påskdagen

Palmsöndagen

Jesus och lärjungarna är på väg till Jerusalem för att fira påsk, för är det någonstans man ska vara på påsk, så är det i Jerusalem! Jesus har nu blivit så populär att han inte kan röra sig någonstans utan att folk känner igen honom.

Läs Barnens Bästa Bibel: Jesus rider in i Jerusalem, sid: 214–217

Fundera över:

”Hosianna Davids son!”

Hosianna! ropar människorna när Jesus rider in i Jerusalem. Men varför ropar de så? Hosianna är ett hebreiskt ord som betyder: ”Rädda oss!” Människorna såg alltså Jesus som någon som skulle rädda dem. Från vad då?

Israel styrdes vid den här tiden av romarna. Människorna hoppades på att Jesus skulle vara den nya kung som skulle rädda dem undan romarna. Vilken stämning det måste ha varit! Hur tror du att det kändes att stå där i folkmassan?

Vad tror du att Jesus och lärjungarna tänkte när de hörde vad alla ropade?

Den första påsken

Jesus hade tagit sig till Jerusalem för att fira påsk. För att läsa om den allra första påsken får vi backa bandet och förflytta oss till Egypten, när Israels folk var slavar i Egypten. Innan vi fortsätter att läsa om vad Jesus gjorde, backar vi bandet och kastar oss bakåt i historien. Till det som blev den allra första påsken.

Läs Barnens Bästa Bibel: Berättelsen om Mose, sid 104–137

”Davids son”

Människorna i Jerusalem ropar också ”Davids son!” när Jesus rider in. Kung David var en av Israels viktigaste och största kungar genom tiderna. Och när Jesus dök upp, hade människorna väntat i många, många år på att Gud skulle sända en ny kung, lika duktig som David.

Läs Barnens Bästa Bibel: David och Goljat, sid 150–157

Skärtorsdagen

Skärtorsdagen börjar som en härlig påskfest för lärjungarna. Men ganska snart förstår de att den här påsken kommer att bli helt annorlunda.

Läs Barnens Bästa Bibel: Den sista måltiden och Getsemane, sid 218–227

Fundera över:

”Ät min kropp och drick mitt blod” – varför sa Jesus så!?

Det låter faktiskt väldigt konstigt. Men Jesus förklarade ofta saker genom att berätta med hjälp av liknelser. Han säger att vinet de dricker är det blod som ”utgjuts för alla”. Och att brödet de äter, är hans ”kropp”. Han berättar här att han kommer att dö. Att han ska offras för att andra ska få evigt liv, och förlåtelse för sina synder. (Ordet ”synd” betyder att ”missa målet”. En synd är alltså det samma som att ”göra fel”.)

Genom att bryta bröd och dela vin, vid nattvarden i kyrkan, minns man det Jesus gjort för oss, samtidigt som man tror att Jesus, vid dessa ”måltider” är närvarande. Att han finns med.

Judas – varför svek han Jesus?

Plötsligt bestämmer sig en av lärjungarna att svika Jesus. I Bibeln kan man läsa mer om Judas och att han få pengar av Jesus fiender, för att han berättar var de kan gripa Jesus. Man kan också läsa att Judas sedan ångrar sig bittert. Men varför gör Judas såhär? Det vet man inte riktigt. Var det för pengarna? Tyckte Judas också att Jesus började gå över gränsen med sina mirakler? Hade de blivit osams?

Vad tror du? Och hur tror du att Judas kände sig när han fick reda på vad som hände med Jesus?

Jesus vet att något hemskt kommer att hända …

Jesus vet att han kommer att dö. Och han ber Gud om att få slippa. Att Jesus, Guds son, var en ”vanlig” människa, som du och jag, är något av det viktigaste för kristna. För vad betyder det? Att Jesus faktiskt förstår vad det är att vara människa? Att han vet hur det är att vara rädd, ledsen, orolig, glad, lycklig, nervös …?

Har du bett någon gång? Om du skulle göra det nu, vad skulle du vilja säga?

Långfredagen

Långfredagen var verkligen en lång och sorglig dag. Jesus har överlämnats till sina fiender. Och lärjungarna är livrädda.

Läs Barnens Bästa Bibel: Hos Pilatus, Petrus förnekar och Golgata sid 228–243

Fundera över:

Vad ska hända nu?

När Jesus hade fängslats var lärjungarna livrädda. Vad skulle hända nu? Skulle Jesus dödas? Skulle de själva bli dödade? Nu gömde sig många av lärjungarna och vågade inte säga att de kände Jesus ens.

Hur tror du att de kände sig?

Utifrån berättelsen om Petrus: samtala om rädsla, mod, vänskap, svek, skam, skuld och ånger.

 

Varför heter det långfredagen?

Namnet långfredag kommer av att dagen var lång och fylld av lidande för Jesus. Traditionellt sett var också långfredagens gudstjänst extra lång. För inte så länge sedan var affärer, caféer och biografer stängda i Sverige under långfredagen.

 

Vad var egentligen korsfästelse?

Golgata var den plats utanför Jerusalem dit Jesus och andra som skulle dödas fördes. Att hänga upp och spika upp de som skulle dödas var ett brutalt sätt att döda någon på. Det var en plågsam död, som ofta drog ut på tiden, då den egentligen gick ut på att den som hängts upp på korset blev så utmattad, att den till slut inte orkade hålla huvudet uppe och kvävdes till döds.

Den här brutala metoden användes av romarna och var ett sätt att avskräcka andra från att begå brott eller sätta sig upp mot dom som bestämde.

 

Varför har kristendomen en så läskig symbol?

En av kristendomens vanligaste symboler är korset, som påminner om det sätt som Jesus offrade sitt liv på. För det är själva kärnan i kristendomen. Att Jesus offrade sig själv, för att vi andra skulle få evigt liv tillsammans med Gud. Och det vill naturligtvis kristna påminna både sig själva och andra om. Men visst kan det vara lite läskigt att det i vissa kyrkor hänger så kallade krucifix, statyer av Jesus på korset, längst fram i kyrkan.

De allra första kyrkorna hade faktiskt inga krucifix, eftersom det ansågs för otäckt och realistiskt. Korsfästelse användes nämligen fortfarande då, och flera av de första kristna dödades på samma sätt som Jesus. Krucifixen var helt enkelt för verkliga.

Påskdagen

Den tredje dagen efter att Jesus dödats, börjar tidigt på morgonen. Vi får följa med två av Jesus vänner till platsen där Jesus begravdes. Och det som nu händer vänder upp och ner på allt!

Läs Barnens Bästa Bibel: Kvinnorna vid graven och Tomas Tvivlar, sid 244–253

FUNDERA ÖVER:
”Vi fick nyheten först!”

De som först fick veta att Jesus hade uppstått var två kvinnor, Maria och Maria Magdalena. De var också lärjungar till Jesus, det vill säga, ”följare” till honom. Det var också Maria Magdalena och Maria som sedan fick berätta de glada nyheterna för Jesus 12 närmsta lärjungar! Tänk att få vara den som fick reda på det här först av alla! Det måste ha känts väldigt speciellt! Men hur tror du att det kändes när lärjungarna sen inte trodde på dem? Har du varit med om att någon inte trott på det du har berättat?

Gudstjänst på söndagar?

Jesus uppstod på en söndag, och det är anledningen till att kristna firar gudstjänst på just söndagar.

De fick se Jesus efter uppståndelsen

Jesus visade sig sedan för lärjungarna efter att han uppstått. Enligt bibeln lät han dem se och känna på spikhålen i hans händer och fötter. En av dem som missade honom första gången han visade sig, var Tomas. Han vägrade tro på de andra. ”Sluta! Han kan inte ha uppstått! Han är död, det vet ni!”

Och nog hade man haft svårt att tro på att någon som dött, skulle ha uppstått och börjat leva igen …

Vad tror du de sa till varandra? Vad skulle du ha sagt? Och vad tror du Jesus sa till dem?

Kan du alla tolv?

Det är ju egentligen ingen som vet riktigt hur de tolv lärjungarna såg ut, men såhär ser de ut i Barnens Bästa Bibel!

Testa och se om du kan alla namnen!

(Om du svajpar får du facit!)

Har Jesus funnits på riktigt?

De flesta historiska forskare är idag överens om att Jesus har funnits. Men vem han var och vad han gjorde, är svårare att svara på. Dels för att det är över 2000 år sedan han levde.

Olika skrifter berättar om händelser och personer som känns igen från Bibeln. Romarna, som var de som styrde i Mellanöstern då Jesus levde, såg Jesus som en bråkmakare.

I andra religioner, som judendom och islam, tror man att Jesus var en viktig profet. Alltså någon som hade ett viktigt budskap om Gud att förmedla. Och kristna tror att Jesus var Guds son.

Vad tror du?