Pingsten och den helige anden

Efter att Jesus hade uppstått visade han sig för sina lärjungar. Men när det var dags för honom att återvända till Gud, sände han den heliga Anden till sina vänner. Han andades på dem och sa att Anden alltid skulle vara med dem och hjälpa dem. (Läs berättelsen i Barnens bästa bibel på sid. 260-263)

På Kristi himmelsfärdsdag lämnade Jesus sina lärjungar och for till himlen. Tio dagar efter det, firas pingsten, som en påminnelse om att Gud finns mitt ibland oss och inom oss.

 

VAD ÄR DEN HELIGA ANDEN EGENTLIGEN?

Det går nog inte att exakt svara på vad den heliga Anden är för något. Men, kanske att den är Guds sätt att kunna görasina goda saker här i världen, och Guds sätt att finnas hos alla människor, så där riktigt nära. En del beskriver Anden som en hjälpare.

Ibland jämförs den med en vind som blåser och för med sig saker till oss, eller som en superkraft.

Läs mer nedan

Lärare eller pedagog?

i

Anden

Ett stödmaterial inför temapass om den heliga Anden. Underlag för samtal, frågor, övningar och pyssel. Fritt att använda och jobba om så det passar det egna sammanhanget.

PDF att ladda ner

En vind

En superkraft

Finns överallt

En duva

Anden – som en vind som blåser  

Ibland jämförs den heliga Anden med en vind, en gudsvind, som rör sig fram och tillbaka i allas liv.

Vindar, de kan ju bära med sig saker. Om vinden är stark kanske den får för sig att bära med sig hela din picnicfilt om du är på utflykt. Och om den är svag så kanske den ändå bär med sig de fjäderlätta fröna från maskrosorna på gräsmattan. Många tänker att den heliga Anden bär med sig saker till oss människor. Bra saker, som gör att vi kanske blir extra intresserade av något, som får livet att kännas roligt, som tröstar oss, som hjälper oss och ger oss mod, och som inspirerar oss.

 

 • Har du någon gång känt att du vågat göra något fast du varit rädd?
 • Har du någon gång känt att du klarat mycket mer än vad du trodde du skulle?
 • Har du någon gång fått chans pröva på något nytt som kändes så där jättekul så att du aldrig ville sluta?
 • Har du fått hjälp någon gång, med något som kändes riktigt svårt eller jobbigt?

Anden – ger människor särskilda krafter

Superhjältar i filmer och serietidningar har ofta särskilda krafter. Stålmannen. Captain America. Wonder Woman. Spider Man. Black Panther. Jedi-riddare. De kan göra helt otroliga saker med sina superkrafter!

Vilken superhjälte-superkraft skulle du vilja ha, om du kunde välja precis vilken som helst? 

Men, alla vi vanliga människor har kanske också superkrafter i oss, fast av ett helt annat slag. Det är krafter som inte är lika spännande som superhjältarnas kanske. Men de är nog viktigare! Och om vi inte hade dem skulle vi nog sakna dem! Många tänker att det är den heliga Anden som ger människorna deras särskilda krafter. De brukar kallas för nådegåvor. Och alla människor får olika gåvor, får sina särskilda krafter.  Sådant som just de är lite extra bra på.

 

Kommer du på några superkrafter som riktiga människor kan ha? Som du har?

 • vänner som är världens bästa på att trösta
 • Läkare och sköterskor som är jättebra på att fixa brutna ben
 • tonåringar som hittar precis rätt ord för att få en hel värld att lyssna och börja tänka mer på klimatet
 • lärare som kan förklara jättebra
 • Artister som kan skriva låtar eller måla tavlor
 • Grannar som gärna hjälper till när det behövs
 • Farfar som är snällast av alla
 • Bänkkompisar som har jättelätt att tänka ut svar på kluriga frågor eller hitta lösningar på svåra uppgifter
 • Släktingar som är jättebra på att lyssna när du vill berätta viktiga saker

  Anden – går i kyrkan hela tiden

  För den kristna kyrkan är det tydligt att den heliga Anden finns med i allt som händer där. Kyrkan tänker att den heliga Anden är med vid dop och nattvarden alldeles särskilt, men egentligen på precis allt annat också.

  Det går inte att förklara hur det går till, men för kyrkan är det som att den heliga Anden får det goda från Gud att bli verklighet. Till exempel att Gud skyddar alla människor. Eller förlåter dem som ber om det.

  Och redan från kyrkans allra första tid sägs det att den heliga Anden har varit med och hjälpt till att bygga på den, genom att inspirera till goda idéer och kloka sätt att berätta om Gud. Och inte minst, peppat kyrkan att alltid vilja utveckla sig – ta bort sådant som inte varit så bra, och hitta det som skulle kunna bli bättre.

  Den helige andens symbol – en duva

  När Jesus blivit vuxen, döptes han i en flod. Då berättas det att den heliga Anden kom ner över Jesus som en duva, och att Guds röst hördes från himlen, som sa: ”Detta är min älskade son, han är den utvalda”. (Läs berättelsen i Barnens Bästa Bibel på sid 166-167)

  Det är från den här berättelsen som kyrkan hämtat duvan som symbol för den heliga Anden.

  Duvan står för allt som den heliga Anden är. Och allt som hon gör.

  Duvan är också en symbol för fred och hopp. FN’s fredsduva är väldigt lik den som kommer tillbaka till Noas ark med en kvist i näbben. Det finns alltid hopp om en bättre framtid!