Tomas

Tomas

Tvivlaren?

 Jesus visade sig för lärjungarna efter att han uppstått. Enligt bibeln lät han dem se och känna på spikhålen i hans händer och fötter.

En av lärjungarna missade Jesus första gången han visade sig. Det var Tomas. Han hade gått iväg för att handla och han vägrade tro på vad de andra berättade.

”Sluta! Han kan inte ha uppstått! Han är död, det vet ni!”

Och nog hade man haft svårt att tro på att någon skulle ha uppstått … Det är nästan lite taskigt att Tomas så ofta kallas för ”Tomas Tvivlaren”. För vem hade inte tvivlat på att någon som man sett dö- skulle ha börjat leva igen?

Men tänk om man varit med när Jesus visade sig! Hur tror du att du hade reagerat?

Vad tror du lärjungarna sa till Jesus? Vad skulle du ha sagt? Och vad tror du Jesus sa till dem?

Det förlorade fåret

Det förlorade fåret

Jesus berättade ofta historier när han skulle förklara någonting. Ganska ofta fanns det herdar och får med i hans berättelser. På Jesus tid var det många som var herdar, som vaktade får om dagarna. Det var ett viktigt jobb, så när Jesus berättade om herden som aldrig gav upp om att hitta sitt förlorade får, då kände de som lyssnade igen sig i berättelsen.

Men Jesus hade en annan poäng med berättelsen också. Han menade att vi alla kan känna oss som ett borttappat får ibland. Vilsna och ensamma. Men om vi vill bli hittade, så är det alltid någon som kommer fortsätta leta. Som aldrig ger upp.

Vem tror du att han menade?

Du kan läsa berättelsen om det förlorade fåret i Barnens Bästa Bibel på sidan 188-191.

Tadaios

Tadaios

Den anonyme lärjungen

Taddaios var en av Jesus tolv lärjungar. Men han är den som man vet allra minst om. I Bibeln finns han bara omnämnd en enda gång, och det är på ett ställe där man bara räknar upp alla namn. Jo, han finns på ett annat ställe också, men då står det att han var ”Jakobs son Judas”. Så kanske hade han två namn: Taddaios och Judas.

I övrigt finns han inte beskriven någonstans. Det är därför han i Barnens Bästa Bibel inte har något ansikte. För att han är den anonyme lärjungen. Men eftersom han var en av de tolv, var han troligtvis med på många av de saker som Jesus gjorde.       

På hur många ställen i Barnens Bästa Bibel hittar du Taddaios?

Jesus

Jesus

Har Jesus funnits på riktigt?

De flesta historiska forskare är idag överens om att Jesus har funnits. Men vem han var och vad han gjorde, är svårare att svara på. Dels för att det var över 2000 år sedan han levde.

Olika skrifter berättar om händelser och personer som känns igen från bibeln. Romarna, som var de som styrde i mellanöstern då Jesus levde, såg Jesus som en bråkmakare.

I andra religioner, som judendom och islam, tror man att Jesus var en viktig profet. Alltså någon som hade ett viktigt budskap om Gud att förmedla. Och kristna tror att Jesus var Guds son. 

Vad tror du?

Pontius Pilatus

Pontius Pilatus

Texten här kommer handla om Pontus P. Texten här kommer handla om Pontus P.
Texten här kommer handla om Pontus P.
Texten här kommer handla om Pontus P.Texten här kommer handla om Pontus P.
Texten här kommer handla om Pontus P.
Texten här kommer handla om Pontus P.
Texten här kommer handla om Pontus P.